Saturday, March 2, 2013

NIVELELE    RUGĂCIUNII

          Un om este la fel de puternic ca și viața sa de rugăciune. El nu reprezintă mai mult decât ceea ce este înaintea lui Dumnezeu
îngenuncheat. În ziua când inimile oamenilor vor fi descoperite, vor fi mulți oameni mari care vor apărea minusculi și mulți dintre oamenii pe care i-am considerat mici, vor fi dovediți a fi giganți spirituali, spunea autorul creștin A.Murray.
    Calitatea vieții și experienței spirituale, este direct corelată cu viața de rugăciune. Ființele umane au în ele natură păcătoasă,
răspunzând mai ușor lucrurilor care încearcă să tragă sufletul înapoi în întuneric. Rugăciunea este modalitatea prin care spunem „nu” firii pământești, prin care o răstignim. Prin rugăciune consecventă, dedicăm zilnic ființa noastră lui Dumnezeu, ne îndepărtăm de firea pământească și devenim oameni spirituali care umblă după voia Lui. Pe măsură ce rugăciunea devine parte din viața noastră de zi cu zi, devenind o necesitate, dorințele din inimile noastre se transformă în dorințele lui Dumnezeu pentru noi. Rugăciunea este calea prin care declarăm voia și împărăția lui Dumnezeu  pe pământ așa cum este ea în ceruri. Devine o comunicare între noi și Dumnezeu, care prin intensitatea ei va determina intimitatea noastră cu El. "Voi Mă veți chema, și veți pleca, Mă veți ruga și vă voi asculta. Mă veți căuta și Mă veți găsi, dacă Mă veți căuta cu toată inima ( Ieremia 29:12-13)."  Numai căutându-l pe Dumnezeu zilnic în rugăciune cu toată inima, vom avea o viață spirituală  adevărată. Dumnezeu dorește ca noi să-L căutăm și să-i cerem ajutorul și sfatul în circumstanțele vieților noastre. Ne-a promis că ne va asculta și va răspunde rugăciunilor noastre.  Ucenicii care erau învățați cu rugăciune, au cerut Domnului Isus  să-i învețe cum să se roage recunoscând puterea Sa stăruitoare în rugăciune. El le-a dat rugăciunea Tatăl nostru:
           
                                              ***  

Tatăl nostru care ești în ceruri - ne face părtași ai aceleași familii
( Părtășie)
Sfințească-se Numele Tău - ne cheamă la laudă.
(Laudă)
vie împărăția Ta, facă-se voia Ta precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi. - ne învață să cerem, să mijlocim.
(Mijlocire)
și ne iartă nouă greșelile noastre  - ne îndeamnă la pocăință
(Pocăință)
și nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău - căutarea libertății (Eliberare)
căci a Ta este împărăția și puterea și slava  -recunoașterea suveranității lui Dumnezeu.
(Adorare și Mulțumire). 
                                             *** 

      Părtășia, lauda, mijlocirea, pocăința, eliberarea, adorarea și mulțumirea sunt feluri de rugăciuni și cereri  asupra cărora trebuie să veghem în toată stăruința prin Duhul Sfânt. (Efeseni 6:8)
     Domnul Isus a dat această rugăciune ca model pe care ucenicii puteau să-l urmeze în rugăciunile individuale cât și în cele comune. Prin exemplu propriu și prin desele îndemnuri le-a arătat importanța stăruirii în rugăciune. " De aceea și Eu vă spun: "Cereți și vi se va da, căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide. Fiindcă oricine cere capătă; cine caută găsește; și celui ce bate i se deschide "(Luca11:9-10). Pas cu pas în creștere spirituală. Cerând. Căutând. Bătând. Cu fiecare pas, adâncindu-ne în rugăciune tot mai pronunțată.  La începuturile deprinderii cu rugăciune,  lucrul cel mai ușor era să cerem - având dureri, dorințe și probleme cărora le doream rezolvarea - cererile pornind din mintea noastră fără să implice duhul nostru și sufletul nostru. Era modul în care îi vorbeam lui Dumnezeu. Să vii înaintea tronului de milă și îndurarea este important pentru creșterea și lărgirea credinței și arătarea dependenței de El. "Nu vă îngrijorați de nimic; ci în orice lucru aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu prin rugăciuni și cereri cu mulțumiri"(Filipeni 4:6).  "Tot ce veți cere cu credință, prin rugăciune, veți primi(Matei 21:22)".   
    Când vii înaintea lui Dumnezeu cerând intervenția Sa, în circumstanțele tale ești într-un monolog și ca să te oprești aici te lipsești de experiența părtășiei și prezenței Sale. Stând pe genunchi și repetându-ți cererile, nu-ți va aduce creștere spirituală. Fără să treci de la monolog la dialogul cu Dumnezeu este detrimental vieții și creșterii spirituale.  "Cum dorește un cerb izvoarele de apă, așa Te dorește sufletul meu pe Tine Dumnezeule! Sufletul meu însetează după Dumnezeu, după Dumnezeul cel viu; când mă voi duce și mă voi arăta înaintea lui Dumnezeu?( Psalm42:1-2)." Când ai repetat cererile tale înaintea lui Dumnezeu, oprește-te și lasă-ți inima să tânjească după prezența Lui. Aprofunzește-ți rugăciunea. Exprimă-ți dorul în cuvinte, dorința de a avea mai mult din El. Treptat vei simți trezindu-se în tine foamea spirituală nevoia de a-L simți aproape de a experimenta realitatea prezenței Sale. Vei simți cum preocuparea pentru problemele tale trece încet pe plan secundar. Îl vei dori pe El și prezența Sa vie. Nu te vei ruga doar cu mintea sufletul se va descătușa și se va ridica spre ceruri, iar Duhul Sfânt va revarsa inima ta și va exprima sentimentele tale. "Și tot astfel și Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră; căci nu știm cum trebuie să ne rugăm. Dar însuși Duhul mijlocește pentru noi cu suspine negrăite (Romani 8:26)". Căutarea în rugăciune este istovitoare lupta pe genunchi este zdrobitoare. "Dumnezeule,Tu ești Dumnezeul meu, pe Tine te caut! Îmi însetează sufletul după Tine, îmi tânjește trupul după Tine, într-un pământ sec, uscat și fără apă. Așa te privesc eu în locașul cel sfânt, ca să-ți văd puterea și slava( Psalm 63:1-2)". Sufletul însetat după prezența lui Dumnezeu nu va mai repeta cererile sale mereu și mereu. Nu va căuta binecuvântările ci pe Binefăcătorul. Nu va cere eliberarea căci este în prezența Izbăvitorului. Nu va mai umbla după încelepciunea lumii acesteia căci are Înțelepciunea lui Dumnezeu. Nu va mai umbla după vindecare căci îl are pe Vindecătorul. "Căci cel ce mă găsește, găsește viața și capătă bunăvoința lui Dumnezeu. (Proverbe 8:35)"
    Caută-L și-L vei găsi! Caută-L pe Dumnezeu și împărăția Sa și toate celelalte lucruri ți se vor da pe deasupra. În adorația ta proșterne-te în fața lui pînă la pulberea țărânii și vei simți inima Tatălui. Vei iubi cum El iubește. Te va durea ce la durut pe El. Vei privi diferit pe cei de lângă tine. Vei simți pentru oameni ce Domnul Isus simte și nu vei mai rămâne indiferent la durerea semenilor tăi. Gândurile vor fi impermentate de gândurile lui Dumnezeu inima va simți ce dorește El de la noi iar buzele noastre vor mărturisi bunătatea Sa. Ochii vor lăcrima pentru cel întristează pe El, iar duhul va geme cu Duhul Sfânt. Nu vei mai veni în prezența Sa și să rămâi indiferent la suferințele și nevoile celor din jurul tău. Ai urcat o treaptă pe scara rugăciunii. 
     Când ceri în rugăciune, îi vorbești lui Dumnezeu cu mintea. Când însă strigi după prezența Sa, împins de sete după El, se deschide un dialog. Strigi și miraculos Dumnezeu răspunde. Mișcat de Duhul,  bați la poarta cerului mijlocind pentru alții,  iar Dumnezeu deschide. Se va apropia descoperindu-și puterea și tainele Sale.
    Oricât de benefic este să-ți descarci inima, să pui la picioarele Sale problemele tale, oricât de spiritual este să mijlocești pentru alții, nimic nu egalează părtășia intimă. Când  se coboară  harul Său , pacea Sa în tine, uiți de timp. Când prezența Sa te cuprinde uiți ca Moise să mănânci și să bei patruzeci de zile. Mâncând din pâinea vieții și bînd apa vie,  te vei coborî îmbrăcat în gloria lui Dumnezeu. Moise a devenit alt om după ce a stat în prezența lui Dumnezeu. Fața îi radia strălucitoare. Când te întâlnești cu Dumnezeu se produce o transformare te golești de tine și te umpli de El. Nimeni nu poate să-ți explice  întâlnirea față în față cu Dumnezeu. Tot ce dorești îți este furnizat din abundență. Golul din inimă este umplut. Omul a fost creat să aibe părtășie cu Creatorul său. Să locuiască în prezența lui Dumnezeu. Fiecare pas făcut departe de El te va umple de frică și disperare. Numai lângă El, vei cunoaște pacea deplină. Este totdeauna lângă tine. Apleacă-te pe genunchi și vei simți mângăierea mâinii Sale.

silvia-varvara seman

No comments:

Post a Comment